Bakgrund

Många anser att det tar mycket tid och energi att ta hand om ett lockigt hår. Men det som tar tid är försöken att få bort lockarna, att göra håret rakt. Tänk hur härligt det skulle vara att bara kunna tvätta håret och gå ut!
Jag har lockigt hår. Min hårtyp är krullig och den torraste av samtliga lockiga hårtyper. Under många år har jag kämpat med mina lockar, bråkat och slitit i dem. Jag har spenderat timmar framför spegeln, fönat och använt olika värmeverktyg, plattat och bränt för att få bort dem. Det tog lång tid innan jag insåg att jag istället skadade håret, att det blev torrt och livlöst.

Hela min barndom flätade man mitt hår så att det skulle hålla veckan ut, så att det inte skulle locka sig av fukt, snö, regn och vind. Så fortsatte det fram tills jag blev tonåring. Jag gjorde allt jag kunde för att håret inte skulle lockas och spenderade både tid och pengar på att göra håret rakt. Jag använde raka hårstrån av hårförlängning som syddes och limmades in i håret. På den tiden fanns inte den typen av service i Norrland, så jag och mina syskon var tvungna att ta flyget ner till Stockholm för att få det gjort. Vid andra tillfällen åkte vi till London för att sy in hårförlängningar. Jag tyckte att det var värt både tiden och pengarna. Men sedan skulle hårförlängningen tas bort. Då hade jag gått runt i månader med ett långt vackert hår fastän min naturliga längd bara var ner till axlarna. Det var slitsamt för håret men även för självförtroendet att inse att under det raka håret fanns ett svårformat lockigt hår som jag inte kunde hantera.

Andra perioder blev plattången min bästa vän – trodde jag då i alla fall. Plattången är det mest sålda verktyget inom hårindustrin och föning av hår den vanligaste servicen på frisörsalonger. Med tanke på det och att rakt hår är det ideal man via reklam och inom media lyft under lång tid, är det inte så konstigt att många vill ha rakt hår.

Det enda jag inte har provat är kemisk rakpermanent. I dag är jag tacksam över att jag inte hamnade i ett sådant desperat läge. Kemisk rakpermanent används av tusentals människor runt om i världen och innehåller kemikalier som förstör håret från hårbotten till topparna. Visst blir det rakt, men det innebär också att lockarna försvinner tills det nya håret börjar växa ut igen. Det kan ta månader eller år. När det nya håret växer ut är det smålockigt medan resten av håret är rakt. Det ser underligt ut, och för att slippa det väljer man att rakpermanenta sig om och om igen och blir på så sätt fast i ett beroende.

Men, till alla er som kämpar med era lockar, som kanske undviker att delta i aktiviteter som simning, olika typer av träning eller en trevlig stund i bastun bara på grund av hur ert hår reagerar; som ständigt är på er vakt mot regn och fukt och snö – till er vill jag säga att det finns hopp!

Med rätt hårvårdsprodukter utvecklade för den lockiga hårtypen öppnas möjligheter till välbefinnande, frihet och flexibilitet och en möjlighet att få vara sig själv. Vi har tagit fram Lebay hårprodukter som är en serie av schampo,balsam och styling. Produkterna är speciellt anpassade för vågigt, lockigt och krulligt hår. De framhäver dina naturliga lockar, gör håret mjukt, följsamt samt separerar lockarna och ger ett naturligt resultat. Lockarna bevaras oavsett om de möter fukt, sol, vind eller kyla.

Sara Abdurehim grundare Lebay AB